fredag 4 december 2009

Centern och ungdomslöner

(även publicerat på www.viharräknatpådethär.se)

Centerpartiet gjorde nyligen ett utspel på DN-debatt där de presenterade ett förslag om sänkta löner för ungdomar. Förslaget säger att en ung nyanställd skulle kunna ha en lön som motsvarar två tredjedelar av vad som är ordinarie lön inom sektorn.

Några saker med resonemanget i deras artikel är dock anmärkningsvärt utöver det faktum att de upprepar den avskrivna gamla lögnen om att LAS skulle skapa ungdomsarbetslöshet (enl t.ex. TCO är endast 40 ungdomar i Sverige arbetslösa på grund av turordningsreglerna).

Idag har unga redan lägre löner. Unga och oerfarna har lägre avtalade minimilöner men framförallt så betalar en stor del av arbetsgivarna löner som är högre än minimilönerna ju längre man varit anställd inom företaget. Avtalet för anställda inom detaljhandeln ger t.ex. en lägsta timlön på 69,30 kr 16-åringar, 102,11 för 20-åringar och 115,42 för 25-åringar (med tre års brancherfarenhet). Det finns dock tendenser för andra yrkesgrupper m som t.ex. sjuksköterskor (som samtliga har tre års utbildning) att i avtalsrörelserna satsa mer på en bättre lönetrappa än på högre ingångslöner så till viss del reglerar detta sig själv genom avtalsrörelserna.

Det andra som är anmärkningsvärt är den bristande stringensen i alliansens arbetsmarknadspolitik. Hela det politiska narrativ som basunerats ut har handlat om att det måste löna sig mer att arbeta. Det är människors vilja att jobba det är fel på och blir bara incitamenten större så kommer fler jobba. Jobbskatteavdragen såldes på detta sätt in som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Om ökade ekonomiska incitament för att jobba skapar massor av jobb så borde ju en lönesänkning, i detta fall en från 17 154 (månadslön för en 20-åring i detaljhandeln) till 11 436 kr, resultera i färre jobb och ökad arbetslöshet. För övrigt är 11436 kr en riktig skitlön för en heltidsarbetande 20-åring.

Så bestäm er Centerpartiet. Är det högre eller lägre lön som skapar jobb?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar