lördag 1 augusti 2009

Pride och NWT

Den 28:e juli skrev Nya Wermlandstidningen (NWT) en fantastiskt dum ledare om Pridefestivalen. Den var så dum att jag var tvungen att fråga en ny bekantskap om vi inte borde skriva ett svar på den... och det gjorde vi. NWT svarade dock att man tyckte vår artikel var för mycket av ett personangrepp på ledarredaktionen. döm själva.


för debatt i NWT 30/7 -09
"På NWT:s ledarsida kunde man den 28:e juli läsa en analys av den årliga Pridefestivalen i Stockholm. Framförallt är det eldsjälarna som står bakom festivalen som får sig en släng av NWT:s stockkonservativa slev. Oueermarxister väljer ledarsidan, helt utan motivering, att kalla dem.

Det är en tunn linje mellan mod och ren och skär dumhet. I Sverige har Pridefestivalen ett brett stöd bland politiker, företag och allmänhet. Varje år sluter hundratusentals åskådare upp för att beskåda den avslutande paraden. Kanske trodde NWT att man var modig när man ”vågade” beskriva Sveriges största politiska manifestation som abnormal, översexualiserad och obscen. Om sanningen ska fram var man nog mest dum.

I ledaren skriver NWT att HBT-rörelsen bedriver en kamp för att ersätta ”befintliga och naturligt famvuxna strukturer med nya konstruerade.” Vi frågar oss hur NWT kan påstå att dagens samhällsstrukturer är de naturliga medan de som HBT-rörelsen arbetar för är konstruerade. I sina försök att själva definiera vad som är normalt och av naturlig ordning riskerar man att gå i samma fälla som motståndarna till allmän rösträtt, kvinnors myndighet eller avskaffandet av skolans obligatoriska morgonbön.

Samhället förändras och det är vi väldigt glada för. Förändringar sker naturligtvis på olika sätt - men sällan utan att någon tar initiativ och arbetar för dem. Äganderätten hade sina pådrivare, liksom den allmänna rösträtten eller barnagans avskaffande. På detta sätt kan all samhällsförändring ses, och bortförklaras, som artificiell eller onaturlig.

NWT väljer vidare att beskriva Pridefestivalen som ”något av det märkligaste som överhuvudtaget äger rum på svenska gator och torg." Det är ett häpnadsväckande synsätt. Hatbrotten med homofobiskt motiv ökade med 45 procent förra året. Runt om i landet hånas eller misshandlas människor bara därför att de offentligt visar sin kärlek till någon av samma kön. I våra ögon är det snarare detta som är det märkligaste och mest avskyvärda som överhuvudtaget äger rum på våra gator och torg.

Det är just därför Pride är så viktigt. NWT har rätt i att löskukar, hundkoppel och nakna bröst är provocerande. Det är faktiskt vad som är själva avsikten med Pridefestivalen. HBT-rörelsen är en fiende till normen, för med definitionen av det normala följer en definition av det abnorrmala. Normen vidgas genom provokation och det är svårt att provocera, utmana strukturer och slåss för rätten att vara på ett annat sätt än Svensson om man även måste göra det inom alla normers ramar.

Prideparaden är något så ovanligt som fest och demonstration i ett. HBT-rörelsen har verkligen tagit fasta på feministen Emma Goldmans bevingade ord: "It's not my revolution if I can't dance to it." På Pridefestivalen visar man att man både kan kämpa för tolerans och hångla samtidigt.

För oavsett om man är en tjej som drömmer om att bli lasbilschaufför, en värmländsk grisbonde som älskar att dansa balett eller en kille som vill kunna gå hand i hand med sin pojkvän över stora torget i Karlstad så krävs det att normer utmanas men då riskerar även ledarskribenter att bli trampade på tårna.

Peter Gerlach (s) Karlstad
Marie Wickberg (c) västra Ämtervik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar